tisdag 30 juni 2009
Nyheterna ringde...
Är det ett partibyte på gång (igen)?
söndag 28 juni 2009
lördag 27 juni 2009
Jan Ericson....
Om vi kunde minska andelen arbetslösa till 1 på 10 i stället skulle din kostnad för att försörja de arbetslösa minska till 12,5% av lönen i stället. Det betyder att ditt löneutrymme ökar med lika mycket! Samtidigt skulle givetvis den som får arbete få ett tryggare liv och bättre ekonomi."
Bara en vacker tanke, eller ett realistiskt mål?
Ja, nu är det juh som så att arbetslösheten inte var på 10% 2006. Men visst var det ett realistiskt mål Jan Ericson satt upp. Grattis. Du har lyckats och inte enbart det. Du överträffar snart ditt mål. Snart är över 12% arbetslösa.
Till BT:s ledarsida
Hej!
Råkade se i media att en viss Per Borg som säger sig vara (S) blivit uppmärksammad i främst borgerliga tidningar. Av en ren tillfällighet såg jag att även detta råkat ske i Borås Tidnings ledarsida i onsdags. Bland annat skriver ledarsidan:
Välfärdsstaten ska ha i uppgift att garantera alla välfärd men inte hindra dem som vill bekosta sin egen konsumtion av välfärdstjänster. Sådana utspel ses inte med blida ögon i socialdemokratiska kretsar. Lika snusförnuftig som denna tanke är, lika förvånande är det att Socialdemokraterna så länge förfäktat argument av detta slag.
Den första slutsatsen jag drar av Borgs artikel i DN och BT:s ledarartikel är att det verkar vara en hobby för borgerliga tidningar att leta upp folk som kallar sig för socialdemokrater som propagerar för borgerliga idéer. Per Borg var statssekreterare i försvarsdepartementet under 1980-talet och hävs nu fram i debatten som en stor s-tänkare. Jag har inte sett honom tänka de senaste 20 åren. Tur är väl det kanske.
Vad är det då han säger? Jo att det behöver tillföras 150 miljarder till sjukvård, omsorg och skola till år 2030. Detta hävdar han, vilket säkerligen BT:s ledarsida applåderar, att det inte kan ske med höjda skatter. Därför skall mer finansieras ur den egna plånboken. Receptet som skrivs ut är egenavgifter. Det botar bra mot skattebaksmälla anser borgerliga skribenter.
Hur har BT:s ledarsida tänkt att de som har det sämre ställt skall få tillgång till en god sjukvård eller bra skola? Per borg skriver inget om detta den här gången men har tidigare uttalat sig om att det är bara att acceptera att vissa får sämre sjukvård eller skola. Håller ni med?
Den andra slutsatsen jag drar av Per borgs artikel och BT:s ledarartikel är att 150 miljarder låter som väldigt mycket pengar. Men det är över en period på 20 år. Sätt det då i sitt sammanhang, den borgerliga regeringen har sänkt skatten i runda slängar med 90 miljarder kronor. Detta på bara tre år. Om vi hade låtit bli att sänka skatten hade vi klarat av en stor del av finansieringen på 150 miljarder kronor. Detta 20 år i förväg. Effektivt va?
Därför uppmanar jag BT:s ledarredaktion att åka iväg en vecka till Bommersvik för fortbildning. Kombinera det med lite avkoppling och läs lite mer om hur starkt ett jämlikt samhälle som håller ihop är. Det kanske kan trolla fram lite mer nyanserade ledarsidor och mindre personkult till småborgerliga s-debattörer.
Socialistiska hälsningar
Anders Österberg
fredag 26 juni 2009
Arbetslösheten
För 10 dagar sedan sa de samma sak igen...
Vad händer?
Egentligen...
onsdag 24 juni 2009
Aktion
Annars så har SSU:s nye lokala ombudsman installerat sig på kontoret på Sparregatan. Jonas Bergström hälsas varmt välkommen
tisdag 23 juni 2009
Sagt om arbete
Arbete är nog bra, men det tar så förbaskat mycket tid.
Det är enklare att utföra ett arbete än att förklara varför man inte gjorde det.
Genom att troget arbeta åtta timmar om dagen kanske du slutligen får bli chef och arbeta tolv timmar om dagen.
Halvgjort arbete är också arbete.
Världen är full av människor som är redo. Några till arbete, andra till att hindra dem.
Så fort jag känner arbetslust, så lägger jag mig på soffan en halvtimme, då brukar det gå över.
Arbete är det mest fantastiska som finns här i världen, så vi bör alltid spara en del till morgondagen.
Arbete fascinerar mig. Jag kan stå i timmar och se på när andra arbetar.
måndag 22 juni 2009
Arbete
Den motion om ungdomsarbetslöshet som vi har lagt i Borås känns mer och mer viktig.
måndag 15 juni 2009
lördag 13 juni 2009
Knack, knack - Vem där?
Trots det bistra vädret var humöret på topp då vi gav oss ut för att tacka för det stora stöd som vi socialdemokrater fick från Solvarvsgatan i EU-valet. På våra flygblad stod det:
”Tack för det stöd som vi fick i EU-valet och/eller ditt framtida stöd. Nu tar vi kampen för ett jämlikare och rättvisare Sverige”.
Tillsammans med rosorna delade vi också ut flygblad. Vi knackade totalt 250 st hushåll och bemöttes väl hos alla. Vi är trogna våra värderingar såsom rättvisa, jämlikhet och solidaritet men är otrogna mot våra möteslokaler, därför är vi ute och träffar folk på nya mötesplatser. Även om alla människor inte ser Socialdemokraterna som sin sak ser Socialdemokraterna alla människor som sin sak.
Många av de personer vi möter har mäktiga historier att berätta. Tillsammans skall vi göra ett bra Hässleholmen ännu bättre och möjliggöra för fler personer att engagera sig i socialdemokratin.
För oss innebär socialdemokrati att möta människor och diskutera problem och möjligheter. I sommar och under hösten fortsätter vi med arbetet att förvandla Borås till en ointaglig röd stad.
fredag 12 juni 2009
Krafttag?
Dubbat. Rysslands premiärminister Puitin demonstrerade sin makt när han tvingade en miljardär vid namn Oleg Deripaska att åter öppna de fabriker som han lagt ner. Detta rönte folkligt jubel och fabriken är numer öppnad. En skrämmande uppvisning kombinerad av makt och handlingskraft. Bästa citatet är "och nu ger du tillbaka min penna".
Undrar vad som skulle hända om kommunalrådet i Svenljunga gjorde samma sak med ägaren för Elmo leather?
söndag 7 juni 2009
Alltså
Detta gör att kampen fortsätter för att göra Sverige alliansfritt.
- När jag först såg valresultatet kändes det som att det spelar ingen roll om en valkampanj drivs. När jag sedan studerade siffrorna på de två valdistrikt som mina vänner och jag arbetat i känns det oerhört bra.
- Slutsats nummer två, det lönade sig att bryta mot den nationella valstrategin.