i Finland. Valet äger rum söndagen den 18 mars i år (2007). Idag sitter Socialdemokraterna, Centerpartiet och Svenska Folkpartiet. Igår hade man en första "inofficell" valdebatt på Yle med partisekreterarna från de två stora regeringspartierna (s+c), Vänsterförbundet och Samlingspartiet.
Ofta sitter två av de tre stora partierna i regerinsställning tillsammans med mindre parti/er. I Finland råder inte samma skyttegravslinje mellan partiblocken som i Sverige. Men nu har det kommit igång rykten om att Centerpartiet och Samlingspartiet skall försöka bilda regering efter valet. Ett borgerligt styrt Finland är inte bra för dem som har det sämst ställt. Den nuvarande regeringen har gjort många goda reformer för arbetare och landsbygden. Detta har åstadkommits genom kompromisser och det goda samarbetsklimatet mellan Centern och Socialdemokraterna under mandatperioden. Finska Socialdemokraterna säger att en regering med Centerpartiet och Samlingspartiet skulle leda till att Centerpartiet blev Samlingspartiets springpojkar. Ungefär som Centern är i Sverige nu för Moderaterna här i Sverige.
Precis som i Sverige kan man aldrig riktigt veta vad Centern vill från den ena dagen till den andra. Ena dagen Åsa-Nisse Marxister och traktorcenter andra dagen mauderater och stureplanscenter.
fredag 19 januari 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
10 kommentarer:
Hej du!
Har du också hittat in till bloggsfären? =)
"I Finland råder inte samma skyttegravslinje mellan partiblocken som i Sverige."
word!
då antar jag att du håller med om mycket av det jag skrev i dagens BT?
Angående den här BT artikeln, så förstår jag att det är frustrerande att vara ett parti som vägrar inse det faktum att vi har blockpolitik i Sverige.
Men det kommer väl ett längre svar senare.
Kiva juttu että myös Ruotsissa kiinnostaa Suomen politiikka ainakin eräitä =)
Mukava että kommentoit täällä Suomen vaalejakin. Ruotsissa on vahva jako eri blokkeihin politiikassa. Suomessa taas luonnonlakina on se, että kaksi noista kolmesta suuresta puolueesta on aina hallituksessa. Olisi mielenkiintoista nähdä esimerkiksi kokoomuksen ja pienpuolueiden muodostama hallitus ja kuinka sellainen menestyisi.
anders. nåväl. frågan är väl hur mycket av blockpolitiken som är maktstrategisk och hur mycket som inte är det.
jag minns en liten folkomröstning i september 2003. där satt er Ledare tillsammans med de flesta borgerliga partiledare och såg ut att trivas gott. blockgräns till trots ;)
Analysen av EMU skiljde dem dock åt beroende om de kom från höger eller vänster. Vilken stund tänker du på när Göran Persson satt och trivdes gott med de borgerliga partiledarna?
Personligen råkade jag befinna mig på den segrande sidan, som hade en annan analys av EMU (som säkerligen var annorlunda än den som du och dina kamrater i mp också hade).
Däremot undrar jag hur vitaliserad Finlands politik är där alltid två av de tre stora partierna ingår i koallition.
Fast Boråspolitiken är ganksa vital trots att vi har en grå maktmajoritet med sex partier mot två röda vitala partier.
om jag inte har helt fel var det en av de sista debatterna i svt eller fyran.
nåväl, det är naturligtvis glädjande att vi stod på samma sida i EMU.valet. även ifall ditt parti gillar EU/EMU. bara att beklaga.
de finska valdebatterna sägs vara trista, men är tyvärr lite för dåligt insatt i den finska politiken. att man inte stirrar sej blinda på nån slags blockgräns är ju dock uppfriskande.
varför lägger du till ordet "makt"? vore det annorlunda ifall valet gått något bättre för er och s+v+mp bildat majoritet? rent teoretiskt alltså.
förresten anders, kanske dags för den där fikan snart?
jo jag tror också att en annorlunda majoritet i Borås hade vart bra för Borås. Kul att vi är överrens. Eller hur det nu var du skrev.
Fika, det vore kul, jag kan lära dig allt om finska systemet. Då kan jag även passa på att berätta under de gröna skandalerna i Finland under den senaste mandatperioden.
absolut!
hojta till.
Skicka en kommentar