”I dag är det lättare att starta en friskola än en korvkiosk” - det är ordföranden i Lärarförbundet som fällt den träffande kommentaren. Och inte bara det: Nu startas alltfler friskolor i en situation där elevkullarna minskar, vilket i praktiken betyder att väl fungerande kommunala skolor förlorar elever och måste spara in på ekonomi och undervisningskvalité.
Samtidigt lockar friskolorna till sig elever med alla tänkbara lockbeten - från resor till bärbara datorer - som får sin undervisning i lokaler som inte ens är byggda för ändamålet.
Barn är till salu på en skolmarknad. Utöver att många fristående skolor saknar kökspersonal, vaktmästare med mera så saknar många fristående skolor egna bibliotek. Ja, i Borås saknar i princip alla fristående skolor ett eget bibliotek förutom en skola. Detta innebär att de fristående skolorna utnyttjar de kommunala biblioteken och därigenom får de fristående skolorna ännu en förmån betald ur vår gemensamma kassa.
Houston, houston, we have a problem som man säger på ren svenska. Lägg ytterligare till att den liberala ledarsidan i Expressen skriver såhär:
”Konkurrensen mellan skolor leder, som studier från skolverket visar, till att skolorna anstränger sig mer. Men den leder också till att enorma summor som kunde ha lagts på skolböcker läggs på marknadsföring."
För vilka konsekvenser har friskolorna fått för Borås? Den frågan blir mer och mer aktuell. I samband med att den borgerliga flumskolan med dess misslyckade valfrihetsrevolution och skolpeng breder ut sig urholkas den svenska kunskapsskolan mer och mer.
Med anledning av detta frågar jag kommunalrådet Karl Gustav Drotz (kd):
Vad är din åsikt om att det saknas bibliotek i de flesta av de fristående skolorna? Tycker du att kommunala skolor skall ha bibliotek?
Hur många vuxna finns det i de kommunala skolorna per elev? Hur ser den siffran ut för de fristående skolorna?
Hur mycket pengar lägger de kommunala skolorna sammanlagt ut på marknadsföring per år?
Hur mycket betalar de fristående skolorna i marknadsföring? Om vi inte kan få något svar på det så undrar jag hur du ser på att vi betalar med våra gemensamma resurser till en verksamhet där vi ej har insyn?
Kan du se någon medicin/botemedel mot den borgerliga flumskolan? Vad krävs för att nå en kunskapsskola?
Socialistiska hälsningar
Anders Österberg (s)
3 kommentarer:
"Samtidigt lockar friskolorna till sig elever med alla tänkbara lockbeten - från resor till bärbara datorer"
Ett skräckexempel på det är en skola (vet inte var i landet) som lockade med en resa till Seychellerna. Det var bara det att när eleverna väl börjat där visade sig det att de minsann fick betala resan själva.
nu finns det visserligen även kommunala skolor som erbjuder eleverna just bärbara datorer - tranemo exempelvis.
men jag håller med om att det är åt helvete att bibilioteksutbudet är så knapert på friskolor och för den delen många grundskolar. frågan är vad man ska göra åt det. kanske skärpa bibliotekslagen, som ju idag är intet förpliktigande.
5 § Inom grundskolan och gymnasieskolan skall det finnas lämpligt fördelade skolbibliotek för att stimulera skolelevernas intresse för läsning och litteratur samt för att tillgodose deras behov av material för utbildningen.
Ja du Johan du går ju visserligen själv på en friskola som erbjuder just bärbara datorer. :-)
Men i alla fall. Jag tycker likt anders att det läggs alldeles för mycket pengar på
markandsföring. :-)
Då skulle det vara bra om alla kommunala skolor kunde erbjuda en bärbar dator till intresserad elever. Detta höjer dels datakompetens hos all elever...
Oavsett om de chattar eller gör något vettigt som att installera om datorn. :-)
Dels leder till att det blir mer skolarbete gjort. Sig om du ska åka till göeborg och fika.. Då kan du ta med din laptop och skriva anders historia arbete på hem och ditvägen från Borås, eftersom :-)
Anders inte vill ha ett handskrivet arbete som inte går att läsa(gäller framförallt min risiga handstil) :-)
Skicka en kommentar