tisdag 6 februari 2007

Valfrihet, nej tack!


Nästan som en parodi parollen "Det ska löna sig att arbeta" gick Folkpartiet ut med en presskonferens med slagordet "Det ska löna sig att plugga". Som precis mycket av högerns politik blickar inte Folkpartiets skolpolitik framåt utan tvärtom, bakåt.

Folkpartiets nya gymnasieskola kan delas upp i tre delar:
1. En teoretisk examen
2. En praktisk som ska utbilda till ett yrke
3. En lärlingsutbildning för elever som tröttnat

I ett samhälle där vi måste konkurrera med kunskap är det helt fel väg att gå. Ett val som man gör i tonåren måste man kunna få en möjlighet att göra om som vuxen. Samhället förändras ständigt därför ska vi ha gymnasieutbildningar som möjliggör studier vid en senare tillfälle. Utöver det här så skär högern ner i Komvux, vilket gör det ännu svårare att kunna välja om senare. Högern är bara för valfrihet då det passar.

Socialdemokraterna ville, med sin gymnasiereform som borgarna återkallade, att man skulle förstärka såväl de teoretiska som de praktiska programmen. Socialdemokraterna ville även ha en ny och modern lärlingsutbildning. Dessutom ville vi integrera kärnämnena i alla program. Detta skjuts nu på framtiden med den borgerliga regeringens förslag med återvändsgränder i gymnasieutbildningen

Folkpartiet förstärker genom sina förslag klassamhället. Om du kommer från arbetareklassen skall det nu bli ännu svårare att kunna lämna den. I högerns Sverige är samtliga klassresor inställda.

7 kommentarer:

Fredrik Holmgren sa...

Du har helt rätt i det mesta du säger Anders, folkpartiets och alliansens förslag när det gäller gymnasieskolan öppnar upp för förstärkta klassklyftor. Något konstigt tycker jag det är att en folkpartistisk skolminister för fram detta. Folkpartiet har ju alltid fört fram vikten av teoretisk kunskap, men nu vill man försämra denna kunskap hos en den av eleverna. Det måste finnas andra vägar att gå. All kunskap är bra kunskap. Däremot ser jag med avundsjuka på andra delar av alliansens skolpolitik, delar som socialdemokratin borde tagit till sig. Betyg från sjätte klass, ordningsomdömen i terminsbetygen (ej i slutbetygen), flyttning av mobbare och mer fokusering på ordning och reda handlar om att skapa en god arbetsmiljö i skolan, vilket är allra viktigast för elever från hem där studietradition saknas. Om alliansen inför dessa förslag så hoppas jag inte att en s-regering river upp dessa efter nästa val. För dessa förslag finns ett starkt stöd hos s-väljarna, och jag tror att en omrövning inom den socialdemokratiska skolpolitiken kommer under de närmaste åren.
Ber en bön för att mp och v hålls borta från skolministerposten vid en vänsterseger 2010.

Fredrik, s i det röda majorna.

Camilla sa...

Var du tvungen och lägga upp en så stor hemsk bild? Jag höll ju för f*n på att ramla av stolen! Hjälp!

Pravda daily sa...

Du har också rätt i de avseenden som fu håller med mig i. Men jag tror att man måste lyfta blicken från diskussionen att flytta mobbare hit å dit. Det uppkommer hela tiden nya situationer i skolan som man måste ta tag i.

I grunden handlar det om att se till att man skapar trivsel inom den egna skolan, istället för att flytta bort ett "problem".

Vi skall stärka lärarutbildningen så att den ger mer avkonflikthantering. Men morgondagens skola skapar inte av att man ser tillbaka. Så till 77% är vi överrens :P

Fredrik Holmgren sa...

Självklart skall målet vara en skolmiljö som ser till att mobbning inte uppkommer. Tyvärr tror jag det är en utopi att vi någonsin för en skola helt befriad från mobbning. Jag såg själv flatheten mot mobbning när jag gick i skolan, lärare som såg åt andra hållet och mobbare som ostört kunde mobba i flera år.
Första åtgärden bör alltid vara att försöka lösa problem genom samtal med elever och föräldrar. Men lyckas inte det så måste skola vara kristallklar i sitt ställningstagande för offret. Och i det ingår att man kan tvingas förflytta den som mobbar till en annan skola.

Pravda daily sa...

Det finns redan ganska bra regler och förordningar om hur man skall agera. Varför inte ta tag i den enskilda skolan ifall den inte tar tag i mobbing?

Genom satt flytta mobbaren klarar sig skolan alldeles för lindirgt.

Fredrik Holmgren sa...

Du har en poäng i det resonemanget, men samtidigt anser jag att det är viktigare att se till den mobbades intressen än att låta den enskilda skolan slippa för lätt undan.

Mona Nasser Aldin sa...

Bra skrivet, punkt slut! Bra bild, Julia är rädd för skärmen nu..