onsdag 28 februari 2007

ixelsyd etni rah gaj ,jeN

ditirf tekcym röf seledlla negilgatna ud rah, räh ted tlla ud resäl neM

Sanningen...

...om bolagshögern och direktörernas löner kommer att presenteras i morgon. På den här bloggen. Det görs inte idag på grund av att dygnet verkar ha en tendes att ta slut.

Men här följer ett lysande exempel till regeringens förslag och deras utförsäljningar av statliga bolag.

Gamla minnen

När vi grundade Borås S-studenter för ett par år sedan så hade vi ett par Utterskämt, som ibland gick till utterligheter. Men här är några av dem:

  1. Var kommer uttrarna ifrån?
    - Uttre världsrymden.
  2. Var klär sig uttrarna i?
    - Utterrockar.
  3. Vilket språk talar uttrarna?
    - Uttrikiska.
  4. Hur lagar man till en utter?
    - Man låter den (p)uttra på svag värme ett dygn eller två.
  5. Vad äter uttrar?
    - Morutter.
  6. Vad gör en sur utter?
    - Han (m)uttrar.
  7. Vad gör uttrarna på upploppet?
    - De (sp)uttrar.
  8. Vad heter en religiös utter?
    - (L)uther
  9. Vad gör en utelåst utter?
    - Han sitter utanför utterdörren och huttrar.
  10. Hur gammal är uttern?
    - Det ska jag inte uttra mig om!
  11. Vad kallas en Utter på mc?
  12. - En knutter
De här skämten kanske lämpar sig i miljönämnden också.

tisdag 27 februari 2007

Prins Charles, vill förstatliga?

- Har du kommit någonstans med McDonald's, har du försökt att få det förbjudet? Det är nyckeln, sa prins Charles till en näringsfysiolog vid ett diabetescenter i Abu Dhabi.

Du kan läsa mer om prins Charles syn på förbud och folkhälsa i det folkupplysande organet Expressen.

Var är ambitionen?

Ikväll har vi haft möte i miljönämnden. Överlag ett ganska konstruktivt möte men ibland blir vi lite förvånade. Som till exempel då den borgerliga majoriteten, röstar ned våra miljöförslag, trots att de tycker dem är bra. Vår reservation kommer nog se ut ungefär såhär:

Vi reserverar oss mot nämndens beslut gällande remissen för miljömål till Borås stad. Vi vänder oss mot hanteringen i beslutsförfarandet och röstningsförfarandet eftersom vi inte tyckte att det följde en god ordning. Vi ställer oss bakom kontorets förslag till yttrande såväl även majoritetsgruppens tilläggsförslag. Dock ifrågasätter vi varför den borgerliga majoriteten ansåg att våra förslag var bra men röstade nej till dem utan någon argumentation.

Vi har ambitiösa förslag gällande miljömålen för Borås stad, tyvärr har når den borgerliga majoritetens ambitioner sällan över socialdemokratisk lagstiftning. Det enda argumentet de hade för att rösta nej till våra förslag till miljömål var att de var ambitiösa, vi tycker det tyder på bristande engagemanget hos högern.


Det som är märkligt är att först skulle vi anta högerns förslag, vi ansåg att de var helt okay och därför röstade vi ja till dem. Därefter skulle vi rösta om våra förslag, de ansåg högern vara bra och därför röstade de nej. Miljöpartiet som kunde ha lagt till även våra förslag som nämndens valde att rösta emot det. Vad kan det bero på?

1. Högermajoritetens vinande partipiska
X. De vet att det är Socialdemokraterna som är Borås enda gröna parti och anser sig därför inte bundna till att höja ambitionerna gällande miljö
2. Det är ett mysterium typ som hönan eller ägget

Vinnaren i den här enfrågetipspromenaden vinner ett ganska fint pris. Annars kan man alltid göra ett annat idiottest.

Är du en idiot?

Troligen inte. Men för att vara på den säkra sidan borde du kanske testa dig.

måndag 26 februari 2007

Gruppmöte...

Nu har vi haft en flera timmar lång uppladdning i socialdemokraternas miljönämndsgrupp. Detta inför drabbningen med den borgerliga majoriteten i morgon. Bland annat kommer vi att behandla miljömålen för Borås stad. Där har vi ett 60-tal tilläggsförslag.

Det är bara att gratulera högern till att de får våra ambitionshöjande förslag.

Samtidigt som vi hade gruppmöte samlades det en mängd demonstranter utanför kommunfullmäktigehuset. Det kom även en massa poliser. Det var inga demonstrationer mot vår miljöpolitik utan mot Sverigedemokraterna som tydligen hade årsmöte i samma byggnad. Nu när Sd har mandat i kommunfullmäktige har de rätt att låna lokalerna.

Abortmotståndet


När året var 1964 och Kristdemokraterna bildades hade de starka kopplingar till vissa frikyrkor och deras syn på abort. Kristdemokraterna var abortmotståndare. Kds var väldigt låsta i den frågan men öppen för att göra blocköverskridande överrenskommelser i andra frågor med exempelvis Socialdemokraterna. Kristdemokraternas grundare Petri, var från början aktiv i fackföreningsrörelsen med ett kristet perspektiv.

Nu några decennier senare har Kds blivit Kd och mer allmänborgerliga. Det bidrar och underlättar säkert samarbetet med övriga borgerliga partiet men de stöter sig med bland annat katolska kyrkans ledare i Sverige och pingstkyrkans föreståndare samt säkerligen en hel del andra kärnväljare. De har hotat med en röstbojkott av Kd i nästa val. Det enda de visar med det här är att den borgerliga regeringen är beroende av krafter som har vissa extrema åsikter i en del frågor.

När Göran Hägglund, Kd:s ledare, försvarar den nya abortlagen som innebär att kvinnor från andra länder får rätten att komma hit och göra abort är det ett gott tecken. Till och med ett välkommet tecken.

En fråga till statsminister Reinfedlt

Vår ordförande (för Socialdemokraterna i Södra Älvsbrog) Phia Andersson ställer en intressant fråga till statsminister Reinfeldt:

Herr talman min fråga till statsminister utgårifrån att regeringen har för avsikt att sälja ut statliga bolag som ägs av medborgarna i landet. Dessa bolag genererade vinster förra året motsvarande kostnaden för ett års barnbidrag.

Min fråga är:
Varför får inte medborgarna gemensamt äga bolag som går med vinst och få del av dess vinster, när privata bolag får ela ut sina vinster till ägarna?

Valde du att inte välja?

Sjätte AP fonden verkar gå riktigt bra. Sjätte AP-fondens fondkapital ökade med 2,1 miljarder kronor under 2006 och uppgick vid årsskiftet till 17,2 miljarder kronor. Totalavkastningen före kostnader uppgick till 16,1 procent och efter kostnader till 13,8 procent. Det motsvarar ett resultat på 2 064 miljoner kronor. Avkastningen överträffade målet på 7,2 procent, skriver bolaget i sin rapport.

Sen så var det nån annan tjomme som sa att det privata är mycket bättre än det offentliga på att äga typ sånhär verksamhet. Det kanske är de styrande som borde bytas ut. Senast år 2010. För uppenbarligen gick AP fonden bra under det socialdemokratiska styret.

söndag 25 februari 2007

Warzava år 1943


Bilden visar hur jag, som medlem av Warzawagettots Gestapo-avdelning, tillsammans med en SS-styrka, driver ett stort antal judiska invånare ut ur ett hus. De fördes sedan till en omgrupperingsplats för vidare transport till förintelselägret Treblinka.

Denna iskalla redogörelse för bilden är från SS befälet Josef Blösche under ett förhör år 1967 efter att ha gripits i DDR. Du kanske känner igen bilden, den är välkänd. Den här bilden ger förintelsen ett tydligt ansikte. Vi ser den lille skräckslagne pojken som under vapenhot sträcker sina händer i luften. Blösche är mannen med motorcykelhjälmen och k-pist. Han är den ende som med hundraprocentig säkerhet identifierats.

Kanske är det som SS-befälet sa i förhöret att "fångarna" skickades till ett förintelseläger eller så gick de en tidigare död till mötes. Tusentals människor blev skjutna på gatorna i Warzawas getto.

Den 19 april hade Himmler (chef för SS) beslutat att man skulle deportera alla invånare (vid tidpunkten var det cirka 50 000 människor kvar) till förintelselägret Treblinka. SS blev oerhört förvånade när de stötte på desperat motstånd från invånarna i gettot.
De kämpade oerhört tappert mot SS med insmugglade vapen. Först i mitten av maj hade motståndet brutits av SS.

Fotot är troligen taget av SS-mannen Franz Konrad för dokumentation till befälhavaren Jörgen Stroop. Det var viktigt att dokumentera för att rapportera vidare till ledningen i Tredje riket.

Sverigedemokraternas framgång = ökad hets mot folkgrupp?

SVT text rapporterar att antalet misstänkta hets mot folkgrupp ökade dramatiskt förra året. Från 375 st till 413 st. Sverigedemokraternas framgångar kan vara ett av skälen enligt Jerzy Sarnecki, professor i kriminoligi.

Samtidigt som SVT text rapporterade detta så hände det i lördags att högerorienterade ungdomar spridit flygblad i Borås, rapporterar radio sjuhärad. Polisen säger att det tydde på att ungdomarnas attribut antydde att de tillhörde någon 
högerextrem grupp, dock oklart vilken.

Tidigare under lördagen hade högerungdomar och vänsterungdomar drabbat samman i Göteborg. Dock skall påpekas att Sverigedemokraterna är inte riktigt samma sak som de här maskerade ungdomarna som slagits i Göteborg. Sverigedemokraterna bär ofta kostym.

Finland bryter mot de mänskliga rättigheterna?


Det fredsälskande Nordkorea har idag anklagat Finland för att bryta mot mänskliga rättigheterna. Du kan flina lite mer åt det här.


Värnar om mänskliga rättigheter?
Kim Jong Il vinkar under en militärparad.

Är det sant att kulturpolitikn försvinner?

Först försvann juh kulturministern, ni vet hon Cecilia Stegö Chiló. Sen försvann den avgiftsfria entrén till muséerna. I samband med att avgifterna kom tillbaka försvann en stor del av publiken. Totalt har 35 procent av besökarna försvunnit från de statlga muséerna.

När den gamle kulturministern försvann kom det till en ny, Lena Liljeroth Adelsohn (m). Många hoppades att hon skulle kunna föra en någorlunda vettig kulturpolitik men det verkar som om hon får ge sig i fråga efter fråga efter strid med finansministern från samma parti. Liljeroth Adelsohn förklarade motiveringen bakom att återinföra entrén på muséerna såhär; "Vi har prioriterat att sänka skatterna så får folk själva avgöra vad de vill använda pengarna till".

Samtidigt som hon säger det försvinner mycket av stödet till teatrar och operor i landet. Barbro Hedwall som är ledarskribent i den lokalbaserade stockholmstidningen DN, skriver såhär "Lägg ned, strama till, minska stödet - kontrerna av en borgerlig kulturpolitik framträder. Finns det verkligen ingenting som alliansregeringen gillar med kultur, ingenting som den vill tillföra?"

Det är mycket som försvinner i högerns kulturpolitik.

lördag 24 februari 2007

Dåligt, sämre, sämst!

Om du bodde i södra Beirut, skulle du vaknat till att bombflygplan flög över ditt hem i morse. Samtidigt som det skedde så vill...

De sex borgerliga partierna (vägvalet, kd, m, c, mp och fp) som styr Borås vill nu halvera antalet flyktingar till Borås. Tidigare har vi i Socialdemokratiska arbetarepartiet kritiserat andra rika kommuner som inte vill solidariskt ta ansvaret för att ta emot människor som flytt från krig och elände. Borås är också en rik kommun 232 miljoner blev resultatet förra året.

Nu när Borås har så många miljoner i överskott, så vill stadens borgerliga ledning inte ta sitt solidariska ansvar. Det är så att man skäms, men det är inte vi som ska skämmas det är den borgerliga sexpartikonstellationen som borde göra det. Det är lägre än Glocal net.

Under förespeglingar över att det inte finns jobb eller bostäder till alla så ska man säga nej till att ta emot den ordinarie kvoten av flyktingar. Som om de tidigare har brytt sig om hemlösa eller arbetslösa (för om de verkligen 
skulle brytt sig, varför då ge sig på a-kassan eller varför tar det sådan tid att göra något för den som inte har sitt eget namn på en egen dörr).

Att det inte finns lägenheter är de själva ansvariga för, de har konsekent vägrat att bygga nya hyreslägenheter under sina nio år vid makten i staden. Det har inte heller saknats förslag från oss socialdemokrater. Angående jobb, så har de också röstat ner en hel del förslag. Deras kompisar i riksdagen försämrar för vanliga arbetare bäst de kan.

Rika kommuner ska ta sitt ansvar för människor som flyr från lidande. Det gäller även Borås. Så enkelt är det.

Carl Bildt för 95 kr?

SSU säljer utrikesminister Carl Bildt på sajten ebay. Själva säljgrejen kan du kolla här. Motiveringen är att Carl Bildt verkar vara till salu för nästan vad som helst. Vostok Nafta, Lundin Oil och samarbetet med diktaturen i Sudan, East Capital som investerar i turkiska militärindustrin och som grädde på moset: krigslobbyist åt Bush. Eftersom Bildt verkar vara till salu så vill SSU gärna ge en hjälpande hand. Söker du en man med många talanger – auktionen är igång på ebay.se

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om den här sortens kampanjer. Men väljer att inte säga någonting eftersom jag råkar sitta i förbundsstyrelsen. Däremot är jag starkt kritisk till 
Carl Bildt, av många olika anledningar. En av dem är hans totala arrogans som stinker aristokrati. Men med Carl Bildt vid makten är det ännu mer tydligt att den ekonomiska och politiska makten är samma sak nu efter 17:e september.

Utförsäljningsminister Odell...

Minister Odel (kd) tycker att vinsten från utförsäljningen av statliga bolag ska användas till att minska statsskulden. Beräkningar visar att pengarna från utförsäljningen ska minska statens räntekostnader med ungefär fem miljarder kronor per år.

Men det ska ställas mot vad bolagen faktiskt ger i dag. Under 2007 beräknas de sex bolagen tillsammans ge utdelningar på hela 16 miljarder kronor till statskassan, enligt mycket kompetente fd minister Östro(s).

Annorlunda uttryckt: Utförsäljningarna ger tillfälligt hej hopp i kassan, men samtidigt gör sig staten av med pålitliga mjölkkossor och möjligheten till framtida inkomster.

Sant om Tage Danielsson

Ett sant citat av Tage Danielsson ur hans Grallimatik från år 1966

När man vill beskriva något för någon gör man alltid ett urval av fakta. Folk som inte kan prata strunt beskriver saker och ting genom att välja ut karakteristika som kan ge en vettig helhetsbild av det beskrivna. Gör aldrig det!

EXEMPEL:
Churchill var en tjockis som målade dåliga tavlor och rökte för mycket och såg ut som en oskälig hund där han stod och spretade med sina två fingrar i vädret.
Den blekgula färgen på väggarna ger en rogivande effekt. Sängarna är inte som så ofta annars för mjuka. När solen lyser in genom de pittoreska fönstren bildas ett lustigt rutmönster på golv och väggar. Och runt omkring de gedigna murarna Långholmens underbara natur!
Köpenhamn är en ogästvänlig stad där det inte ens finns en toalett i närheten när man behöver.
Shakespeare var glosögd.

Bra va?

fredag 23 februari 2007

Fattar beslut i blindo?


Israels försvarsminister Peretz var med på en militär uppvisning häromdagen. Han nickade och instämde flera gånger i det som general Ashkenazi berättade för honom.

Men det verkar lite som om Peretz verklighetsbild är i mörkret. Om han kom ut ur mörkret kanske han skulle fatta lite mer ljusa beslut om Israels armé.

Nicolae Ceausescu


Idag fick jag en (födelsedags)present av Camilla. Det var en bok som heter Hemma hos diktatorn skriver av Peter York. Efter att ha bläddrat lite i boken så fastnade jag lite vid sidorna (52-61) om Ceausescu, Rumäniens diktator 1965-1989 (eller Rumäniens president/conductor som han föredrog att kalla sig själv). Här är lite axplock av citat från sida 52:


Nicolae Ceausescus levnadstecknare John Sweeney tror dig veta exakt när den rumänske diktatorn blev helt bindgalen (till skillnad från när han bara var "instabil med paranoida tendenser"). Det var under en resa som Nicolae och hans förtjusande fru Elena gjorde till Nordkorea 1971. Bekantskapen med det nordkoreanska folkets förbehållslösa dyrkan av den store ledaren Kim Il Sung var som en uppenbarelse, Sweeney skriver att huvudstaden Pyongjang var "en stad förvandlad till en helgedom, ett samhälle som ett monument", och Ceausescu var mäkta imponerad.


Ingenting visar detta [Ceausescus] storhetsvansinne bättre än det fullständigt vansinnigga Folets palats i Bukarest. Det är gigantiskt. Det är världens näst största, bara Pentagon är större, och den uppfördes i ett land som ligger på 46:e plats i ärlden sett till folkmängden. När man under av slutet av 1980-talet skulle skapa plats åt kolossen var man tvungen att riva omkring 7 000 andra byggnader, däribland bostadshus, skolor och ett sjukhus. Huset som uppfördes istället fick en med totalitära mått mätt förbluffande mamsellaktig exteriör... ...och det gjordes till en patriotisk plikt att bara använda inhemska resurser. Projektet att bygga folkets palats var så överdådigt och ambitiöst att det fortfarande var ofullbordat när Ceausescu avrättades 1989.


Det här skrev jag mest med för att tipsa om en bra bok och för att vi behöver ett nytt folkets hus i Borås.

torsdag 22 februari 2007

Sanningen Carl Bildt


-Jag har ingen anledning att tro att Carl Bildt skulle ha någonting annat än sina ideologiska skäl och sin sakkompetens som grund för sitt agerande som utrikesminister, säger Fredrik Reinfeldt, angående Carl Bildts aktieinnehav i Lundin petroleum (samt över kritik att han var köpt av en lobbyorganisation för att förespråka Irakkriget). Lundin petroleum är okända för sitt stora investeringar i Sudan. Du vet, där ett folkmord pågår just nu.

Jag kan inte annat än att hålla med Reinfeldt. Jag tror också att Carl Bildt och många högermän med honom agerar helt i enlighet med sin ideologiska övertygelse, då de handlar med sådana här aktier. Det bryr sig inte om hur många människor som dör så länge som deras aktier ökar i värde.

Sådan är kapitalismen...

Kylan mot de hemlösa

Radio Stockholm har gjort ett reportage där man uppmärksammar hemlösas situation och kommit fram till att flera privata bolag, däribland Planeringshemmen AB, tjänar stora ekonomiska summor på hemlösheten. Det verkar vara som så att det är aktieägarna som tjänar mest på verksamheten och i skuggan hamnar de hemlösa. Men det är väl lite utav poängen med aktiebolag att man ska tjäna pengar på det.

Det är bra att media granskar privata företag som jobbar med hemlösa. Media kom fram till det man kunde gissa var värsta scenariot. Det mycket bra och seriösa fackförbundet Kommunal kräver att de avtal som skrivits med privata bolag skall granskas.

Bostad är en mänsklig rättighet och ingen handelsvara. kräver att Stockholm stad granskar de avtal med privata företag som anlitats för att hjälpa hemlösa.

Är det sant att Leijonborg är emot valfrihet?

Lars Leijonborg tar nu ett litet steg emot den ibland alltför liberala valfriheten. Leijonborg yppar nu att det kanske går att välja mellan lite för många lokala kurser på gymnasiet. Bland annat finns det kurser i vinprovning, manikyr osv...

Däremot är det inte klockrent tänkt då de tar bort regeln att de som är 25 år och har jobbat i fyra år. Livserfarenhet kan vara bra och mätas med gymnasiebetyg. Men å andra sidan är det här ett förslag helt i linje med högerns andra om att skilja på folk och folk.

Samtidigt stoppar regeringen utbyggnaden av högskolan, skär ned kraftigt på den kommunala vuxenutbildningen och ändrar gymnasieskolan till en sorteringsskola där barn sorteras i olika fack från tidig ålder och får därmed sina framtida valmöjligheter kraftigt begränsade. Det är en elitistisk syn på utbildning som väcker tankarna tillbaka till en svunnen tid.

onsdag 21 februari 2007

Kapitalismens artistnamn heter Marknadsekonomi

Maratonlöparen och quicheindianen Doroteo Guamuch var den störste idrottsmannen i Guatemalas historia. Eftersom han var sitt lands stolthet tvingades han byta ut sitt mayanamn mot Mateo Flores.
Som en hyllning till honom döptes landets största fotbollsstadion till Mateo Flores. Själv tjänade han då sitt uppehälle ssom caddy på Mayan Golf klubb.

Slutgiltig valanalys!

Vår paroll i valet var att "Trygga människor vågar". Tänka sig, vi hade rätt, trygga människor vågade rösta bort Socialdemokraterna.

Den här slutsatsen innebär således att Socialdemokraterna vann en stor seger i valet om vem som hade rätt.

tisdag 20 februari 2007

Vem är din presidentkandidat?

Vill du ha tips av en valkompass om vem du ska rösta på i det amerikanska presidentvalet? Det kan du i så fall göra här eller där.

Kul va?

Uppmaning: GE ER!

Den här uppmaningen skickas till samtliga alkohol och drogliberaler i riket. I skatteutskottet vill majoriteten av ledamöterna anförda av högermannen Lennart Hedquist sänka skatten på öl och vin. Däremot vill de höja skatten på sprit. Med andra ord, skatteutskottet har fullt upp med alkoholfrågan.

En sådan skatteväxling är feltänkt. Det skulle betyda en kraftigt ökad konsumtion och det är som att hälla fotogen på alkoholbrasan. Problem med illegal handle skall lösas med polis och till. Sänkta skatter leder bara till ökad alkoholkonsumtion. Att resonera som högern gör i alkoholfrågan är som att försöka dricka sig berusad på vatten. Man mår illa, men full blir man inte. Och man mår inte bättre av deras politik.

Tidningen Fokus skriver på tal om sänkta alkoholskatter:
Efter att Finland sänkte alkoholskatterna 2004 har alkoholskadorna ökat närmast epidemiskt. Berusningsdöden bland kvinnor steg med 40 procent på två år. Och för finska män i åldern 16–64 år är alkohol numera den vanligaste dödsorsaken. Det stärker tesen att nordbor inte klarar av en sydeuropeisk alkoholkultur. Men finnarna befinner sig ett steg djupare in i vodkabältet än vad vi gör. Berusningsdrickandet är mer rotat än i Sverige och man dricker också nästan tre gånger så mycket starksprit som svenskarna.

Så var det dags med...

...en vits från forna Sovjetunionen. Vitsarna från Sovjet lägger jag upp här för att de är roliga. Inte på grund av några andra skäl.

Generalsekreterare Brezjnev kallar till sig en grupp kosmonauter.

- Kamrater! Amerikanerna har landat på månen. Vi har diskuterat detta i partiledningen och kommit fram till att ni ska flyga till solen.

- Men då kommer vi ju att brinna upp, kamrat Brezjnev!

- Var inte rädda, kamrater. Partiet har tänkt på allt. Ni åker på natten!

måndag 19 februari 2007

En dementi...

Pravda Daily dementerar att Homer Simpson arbetar på Forsmark. Det är elaka dekadenta rykten. Dock anses frågan vara rimlig att ställa.

klimat, kärnkraft, Kjörnsberg

Solveig Kjörnsberg skriver engagerat på sin blogg om kärnkraft. Tänkte att jag skulle göra några korta reflektioner kring kärnkraften nu när klimatfrågat är på tapeten som värsta klistret. I somras under 22 säkerligen långa minuter hade teknikerna vid Forsmark ingen som helst kontroll över reaktorn Forsmark 1.

Så nära en härdsmälta har aldrig ett svenskt kärnkraftverk varit. I somras slätades allt över, det som hade hänt var inte så farligt. Snart skulle allt vara under kontroll. Men det har visat sig att det inte blivit kontroll på läget utan snarare tvärtom, nu är alla reaktorerna stängda. Ingen kan med exakt säkerhet säga hur snart de kommer att starta igen.

Det här stoppet kostar ungefär en halv miljard kronor (eller ca 54 miljoner euro som säkert fp skulle vilja säga). I och för sig knattepengar för Vattenfall som tjänade 30 miljarder kronor förra året. Det har visat sig att vinstmålet stått över allt annat. Trots upprepade skandaler inom kärnkraftindustrin är det inget större ramaskri i debatten, varför? Kan någon svara på det, för svensk kärnkraft verkar varken vara säkrare eller bättre. Kärnkraften har många vänner, vissa kallar den till och med för miljövänlig. Kärnkraften är varken miljövänlig eller säker. Det är inte säkert eller miljövänligt från att man bryter uranet till slutprocessen med förvaringen av det farliga uranavfallet.

En annan, mer eller mindre, lustig sak i sammanhanget är miljöminister Carlsgrens agerande. Först var han inte särskilt intresserad av vad som hände i Forsmark. Därefterb tyckte han att det inte behövdes någon internationell granskning. Nu efter en sväng på 180 grader så anser han att en oberoende internationell granskning skulle vara fint. Som Kristdemokraterna skulle formulerat det, sen skall syndarn vakna.

Framtidens enerikällor ska uppylla kraven säkerhet och förnyelsebara. Kärnkraften uppfyller inget av båda dessa. Om helva världen skulle börja använda kärnkraft skulle snart det livsfarliga uranet ta slut. Lika bra det kanske. Det är också oansvarigt att lämna över kärnbränsle till kommande generationer. Precis som budgeten skall vara i balans skall även miljön vara det.

På tal om budget i balans, elbolagens budgetar drar in stora miljardöverskott. Elavregleringen som skulle pressa priserna och bringa fram konkurrens har vi inte sett röken av. Arne Kjörnsberg varnade redan år 1996 för det scenario som vi kan se idag med eljättarnas monopol och höga priser. I sitt första majtal förra året förklarade han hur han kunde veta det redan då; det förstod jag vid köksbordet, då Solveig pratade med mig.

Lösningen av klimatkrisen går inte vägen via en satsning på ökad kärnkraft. Men var finns den politiska viljan hos regeringen att göra någonting?

Eftervalsdebatt

Idag har jag vart och lyssnat på en eftervalsdebatt på Bäckängsgymnasiet. Debatten handlade om arbete, jämställdhet och skolan. Debatten var intressant och jämn och visade på tydliga ideologiska skillnader.

Det som kanske är mest typsikt är att efter debatten försvann de borgerliga företrädarna och lät oss socialdemokrater städa upp efter dem. Det är någon som känns igen från tidigare tillfällen då borgarna vart framme. Typ 1991-1994.

söndag 18 februari 2007

Är det så att....

....det är sant att det stämmer att du är smart? Vill du ta reda på det på ett lite lagom självgott sätt? Vad sägs om att göra smarttestet på den inte alltför politiskt smarta tidningen Expressen.

Det här är ett led i produktionserien om olika test du kan få tillgång till hos Prada Daily. Tidigare har du kunnat testa ifall du är en sann kristen.

Är det stressigt?

Det verkar som om folk i allmänhet och svenskar i synnerhet är stressade. Tidningen Metro har fått en undersökning presenterad för sig som visar att unga svenskar hör till världens mest stressade. Däremot verkar många av oss ungdomar nöjda med livet.

Dock visar undersökningen att intresset för att engagera sig i miljöpolitik är lågt. Någon som läser folkhälsovetenskap kommenterar kanske också undersökningen senare.

Välkomna tillbaka!

Allt fler moderater går över till socialdemokraterna. I alla fall om vi tror på dagens SIFO. Det visar att folk inte enbart tänker egoistiskt utan även på varandra. De där extra kronorna i plånboken som kom med januariskattesäkningen har inte övertygat väljarna att stanna hos moderaterna och deras stödpartier.

Fast å andra sidan var det juh moderaterna som försökte övertyga oss om att det skulle bli en 1000-lapp. Var är den?

lördag 17 februari 2007

Det sjunde inseglet

För oss i den unga generationen är sjunde inseglet något som alltid präglat våra liv. I alla fall den här versionen.

Versionen är verkligen sevärd, sannerligen i världsklass.

Det är sant att...

Bosse Ringholm, tidigare ordförande i SSU, i det senaste numret av Frihet svarar på frågan:

Hur var det egentligen att vara SSUare 1968 när resten av samhället var så radikalt?

såhär:

- Ja det var fantastiskt! SSU var den riktigt radikala kraften då, vi var nömligen inte bara socialister utan även demokrater. Det var en framgångsrik tid där vi slogs både åt vänster och höger. Samtidigt är det intressant att se så här i snart 40 år efteråt att mycket av det vi varnade för har inträffat. Många av dem som då fanns längst ute på vänsterkanten återfinns på arbetsgivarsidan idag och har fortfarande en lika ointresserad inställning till demokrati.

Odell strikes again

När sommaren och värmen kommer slår bostadsminister Odell (kd) till med ett hårt kallt slag mot hyresgästerna i Sverige. Bostadsministern vill ta bort stopplagen för kommunerna, det innebär att slussarna för privatiseringar på bostadsmarknaden öppnas helt och det kommer att orsaka en ännu större ekonomisk uppdelning av människor än den som finns dag. Det är helt på tvärs med Odells svepande kommentarer om att genom det här förslaget kommer segregationen att minska, snarare tvärtom kommer resultatet att bli.

Tidigare har Moderaterna och deras stödpartier i regeringen slopat produktionsstöden till hyreslägenheter. Det förslaget och genom det som ligger nu på bordet så drar man ett pennstreck över alla försök till att skapa en hållbar bostadssituation för alla bostadslösa och trångbodda i Sverige. Extra svårt blir det framförallt för alla de ungdomar i Sverige som är i stort behov av billiga hyreslägenheter. Högerns förslag inom bostadspolitiken är direkt fientliga mot hyresgäster i allmänhet och mot lågavlönade hyresgäster i synnerhet. Bostadsministerns bostadspolitik är utan politik och snart också utan bostäder. Eller som ministern sa i ett inslag i Rapport när de larmade om att de kommande tio åren behöver en miljon ungdomar en lägenhet ”Hyr in dig hos någon som har ett stort hus”.

Vidare förklarar kristdemokraten Odell ideologin bakom läget ”vi kan inte subventionera nybyggande av bostäder, det har folkhushållet inte råd med” (artikel i Vår bostad). Det är tråkigt att höra, framförallt eftersom vi uppenbarligen har råd att sänka fastighetsskatten för villaägarna i Täby och Danderyd med tusentals kronor. Själv får Odell en rejäl rabatt på sin privata bostadsrätt i Täby.

Målsättningen om en bostadspolitik för alla känns som bortblåst, nu ska den förhärskande marknaden in på området, där försvinner de med en ekonomisk svag ställning. Vem är det som skall betala miljonprogrammens renoveringar när de offrats på marknadsaltaret? Högerpolitiken är tydlig, skattesänkningar för de rikaste ökad ekonomisk segregation och ännu fler förslag mot ungdomar.

Dagens kulturinslag

Igår såg jag filmen Führens elit som handlade om elever på Napolaskolor i tredje riket. Filmens huvudperson är Fredrich Weimer som rymmer till en Napolaskola mot sina föräldrars vilja. Führens elit tar upp och vinklar en rad moraliska frågor på ett mycket intressant sätt.

Filmen lyckas ta fram en otrolig avsmak för nazismen och visar på varje individs ansvar under ett totalitärt styre. Den rekommenderas varmt till den som vill ha en ganska otrevlig filmkväll.

Under Hitlers tid som diktator grundade man ett fyrtiotal specialskolor, Napola, där de bästa av de ariska unga männen skulle utbildas. Deras framtid skulle vara lysande med chefsposter som belöning då världen var erövrad av Tredje Riket.

Extra tråkigt är det att främlingsfientliga partier fått fotfäste i delar av vårt land bara 60 år efter fascismens fall. Det enda vi lär oss av historien är att vi inte lär oss något.

fredag 16 februari 2007

är det sant att...

...folk gillar trängsel? För varför skulle annars de tre storstadsregionerna växa med 65 505 personer i fjol. Sloganen Hela Sverige ska leva är väl använd, nästan så använd att den behöver repareras på grund av slitage.

En av framtidens utmaningar ligger för kommuner utanför storstadsregionerna att kunna upprätthålla en god service och utbud för invånare som blir äldre medans man tappar i antalet ungdomar.

Därför är det bra med en fördelning över hela riket som fördelar resurser från rika kommuner till de som har det sämre ställt. Ni vet, Robin Hood politik. Reinfeldt kommer nog få en match från de borgerligt styrda kommunerna omkring Stockholm som säkerligen hellre behåller pengarna själva.

torsdag 15 februari 2007

Grönt är skönt?

Det verkar uppenbarligen sant att det inte bara är i Borås utan även i Tjeckien som det så kallade gröna partiet samarbetar med utsläppshögern. I det tjeckiska valet vann Socialdemokraterna, kommunisterna och det gröna partiet klar majoritet i parlamentsvalet.

Men sju månader senare stack det gröna partiet rakt i armarna på högern och kristdemokraterna. En av de grönas viktigaste frågor är att Tjeckien ska investera mer i inhemsk vindkraft.

För övrigt är brodern till de grönas partiledare chef för den inhemska vindkrafttillverkningen.

Sanningen är att det inte bara...

...är i Borås som statyer upprör. I Estland har nu presidenten stoppat rivningen av en bronsstaty som är ett krigsmonument från andra världskriget. Hela landet är delat i frågan. Riva eller låta statyn stå kvar. Estland har dessutom en rysk minoritet på 30% av befolkningen.

Till skillnad från i Borås där det utlovats gatuprotester om statyn kommer upp har folk i Estland lovat gatuprotester om statyn rivs ner.

Gåvor och det offentliga rummet!


Som vi har skrivit innan på den här bloggen, så vill den borgerliga sexpartimajoriteten ta emot en nio meter hög Pinocchiostaty. Många av borgarna är oerhört upprymda och glada över att få en sådan gåva. Donatorn har bestämt var Pinocchiostatyn skall stå (vid allégatan, ungefär vid BT huset), däri ligger en stötesten, att man kan köpa sig utrymme i det offentliga rummet. Men borgarnas entusiasm är väldigt stor över att få gåvor.

Jag ska föreslå på nästa styrelsemöte i arbetarekommun att Socialdemokraterna skall samla in pengar till en tio meter hög och 7 meter bred staty av Göran Persson, mångårig landsfader i Sverige. Partiet borde dessutom kräva att statyn står bredvid högskolan (andra änden av allégatan). En sådan staty förtjänar en vacker plats. Undrar hur entusiastiska borgarna blir över det förslaget? Liksom det är juh kul att få gåvor.

onsdag 14 februari 2007

Rättvisa

Det finns en visa som vi socialdemokrater älskar, nämligen rättvisan. Det är en melodi som passar oss. Under lång tid har högerekonomer, SAF, numera Svenskt Näringsliv, och de borgerliga parttierna trummat ut att större läneskillnader är bra för tillväxten.

De säger eller antyder att arbetslösa, sjukskrivna, förtidspensionerade personer är lata, fuskar, att de egentligen kan jobba. De säger också att större löneskillnader gör att människor vill arbeta ännu mer. Så låter det när den nyliberala trumman trummar ut sitt budskap. Men det är just retorik och ideologi, ingen vetenskap. För det finns ingen forskning som visar att större klyftor i samhället leder till en bättre ekonomisk utveckling. Det är precis som den borgerliga politiken, fel.

En rättvis värld är möjlig!

Den öppenhet mot omvärlden som kännetecknar vårt svenska samhälle grundas på att människor känner trygghet i förändring. Om människor saknar denna trygghet och istället oroar sig för att bli förlorare i den förändring som följer av globaliseringen, uppstår lätt en längtan tillbaka till en svunnen tid, fientlighet mot flyktingar och en rädsla för omvärlden. Vi har sett det i andra länder men också i Sverige.

Idag har Socialdemokraternas utrikespolitiska deklaration kommit "En rättvis värld är möjlig". Deklarationen tar upp fattigdomen, miljöproblemen i världen såväl som olika regioner till exempel EU, öster om EU, Nordafrika etc...

tisdag 13 februari 2007

Vill du veta mer om Afrika?

Den 11-13 maj anordnar de fem SSU distrikten i Västesverige och SSU i Halland en konferens om Afrika. Konferensen kommer att ta upp frågor som HIV/AIDS, religiösa och etniska konflikter, hållbar utveckling, industrialiseringsprocessen, fattigdomscirkeln och EU:s förhållande till Afrika. Här kan du läsa mer om konferensen.

Tommy Svensson skriver i Aftonbladet om när Afrikas sak var vår. Du kan läsa artikeln där.

måndag 12 februari 2007

Sanningen om hur Sd röstar

Det inte alltför trevliga partiet Sverigedemokraterna, Sd, är ett stödparti åt de borgerliga partierna. I alla fall om man förutsätter att granskningen från Svenska Dagbladet är sann. I en artikel har Svd granskat hur Sverigedemokraterna röstat i kommunernas budgetförslag. Granskningen visar att Sd överlag stött borgarnas budgetar.

Men det finns undantag. I Motala där Sverigedemokraterna har en vågmästarroll röstade den ene kommunfullmäktigeledamoten för Socialdemokraternas budget och den andre för borgarnas. Förklaringen var att de inte hade haft tid och ta reda på vad den andre partimedlemmen tyckte.

I Borås budget röstade Sverigedemokraterna lite olika, förutom i integrationspolitiken, där röstade de konsekvent med den styrande sexpartimajoriteten (fyra borgerliga partier, miljöpartiet och ytterligare ett kristet parti).

Köer i Kina


Folkrepubliken Kina har nu tagit ytterligare ett avgörande steg i riktning mot kommunismens samhälle. Folkrepubliken genomför nu en massiv folkbildningskampanj i hur man köar. Dock kan man notera vissa högertendenser eftersom folk fortfarande får välja kö.

söndag 11 februari 2007

Sant om förstatliganden

Igår skrev vänsterpresidenten i Bolivia, Evo Morales under ett beslut om att förstatliga det schweiziskt ägda smältverket Vinto.

Med sig hade Morales en förtrupp på 200 soldater. En del av de anställda hos ägarföretaget Glencore International motsatte sig åtgärden och försökte försegla portarna med kedjor. De klipptes dock snabbt upp av soldaterna. Åtgärden vid anläggningen har ett tungt symbolvärde. Verket ägdes tidigare av förre presidenten Gonzalo Sanchez de Lozada som Morales anklagar för korruption och folkmord. Skriver text-tv.

Utvecklingen i Sydamerika är intressant. Något att bita i för Sveriges socialdemokrater är det halvstatliga SJ. Det finns alternativ till dagens förhärskande inställning om att allt måste vara privatägt.

Sant om valet i...

...Turkmenistan. Turkmenistan är en kopia av Nordkorea. Ett otroligt slutet land där knappt någon kommer in eller ut. Deras ledare, Saparmurat Niyazov, avled för ett par månader sedan och idag har det varit val i landet.

Enligt den turkmenska valkommissionen har valdeltagandet varit 95% av de röstberättigade (en minskning för ibland kan valdeltagandet bli uppemot 107%, som på Niyazovs tid). Gurbanguly Berdymukhamedov som har lett landet sedan Niyazovs död är en klar favorit.

Till skillnad från det socialdemokratiska arbetarepartiets kongressdelegater så får Turkmenistans väljare välja mellan sex kandidater. En annan skillnad mellan Turkmenistan och socialdemokratiska arbetarepartiet är att valet till ordförande i socialdemokratiska arbetarepartiet har föregåtts av en gedigen och grundligt demokratisk process, där ingen kandidat varit given på förhand.

Sanningen om opinionen

När regeringen Reinfeldt och en militant bolagshöger försöker riva ned solidaritetskänslan och krossa facket med dyrare a-kassa och sämre villkor är det också en attack mot vardagens livsstil.

Det inte högerns PR-nissar insett eller storstadsmedia har en aning om är att uppställningen kring modellen är så stark. Ute i landet vill folk inte ha ett fracksamhälle, eller med skattepengar betala elitens subventionerade kemtvättsräkningar

Det politiska priset för felsynen får alliansens småpartier betala i form av fritt fall i opinionen.

 

lördag 10 februari 2007

Om fristående privata skolor

Det goda hemmet känner ingen skillnad mellan privilegierade och tillbakasatta, sa Per Albin Hansson. Därför har det alltid varit en grundpelare i klassisk socialdemokratisk politik att värna om en gemensam sammanhållen skola. Därför har Socialdemokraterna alltid satsat mycket resurser och fortsätter att satsa mycket resurser på skolan. För genom en aktiv utbildningspolitik kan vi minska klyftorna och öka jämlikheten.

Högern i Sverige debatterar ofta engagerat för den skolan. Det behövs engagemang för skolan, det är något positivt. Men högern engagerar sig dessvärre nästan enbart bara för de privata fristående skolorna, det är märkligt eftersom de absolut flesta eleverna går i den gemensamma skolan. Eller så debatterar de om att införa kaserngården på skolgården. Ibland då man hör Jan Björklund (fp) tror man att det är kompanier han pratar om och inte årskullar. Ett av de viktigaste medlen för att nå målet om allas lika värde är att satsa på den gemensamma sammanhållna skolan. Vi socialdemokrater anser att den gemensamma skolan är den bästa mötesplatsen för människor med olika bakgrunder. Det parallella system med fristående privata skolor som vuxit fram driver utvecklingen i helt motsatt riktning. Därför är det viktigt att värna om en god gemensam skola för demokratins skull. Ett av de viktigaste medlen för att nå målet om allas lika värde är att satsa på den gemensamma sammanhållna skolan.

Idag ser vi tendenser till allt fler fristående privata skolor i Sverige, det är en politik som främjas av marknadskrafterna och högern i landet. Därmed ställer man upp på ett uppdelat samhälle där vi strider mot varandra istället för tillsammans. När de arbetar för en alltmer uppdelad skola accepterar de långsiktiga resultat vilka innebär sociala klyftor, orättvisor, rika och fattiga.

Vi ställer inte upp på det, vi vill istället jobba emot det och därför vill vi ha öppna och vidsynta gemensamma skolor.Flera fristående privata skolor drivs idag som aktiebolag. Vi socialdemokrater anser att vinstintressen i skolan står i rak motsats till det pedagogiska uppdrag skolan har. Marknadens logik på skolans område innebär att stöta bort kostsamma elever och attrahera de resursstarka som passar in. Oftast är det så, finns undantag. Med vår socialdemokratiska politik är elever just elever och inte kunder. Företag får gärna konkurrera med varandra. Det är dock inte rimligt att vi använder våra allmänna resurser för bolagsvinster Låt oss använda våra gemensamma resurser till att utveckla våra gemensamma skolor. SSU fick igenom på partikongressen i höstas genom just det här, att vi inte ska tillåta skolor som drivs med vinstintresse.De intryck som präglar en människa under barn- och ungdomsåren påverkar resten av livet. Olikheterna och de möten som sker utgör styrkan. Fristående privata skolor utgör oftast dess motsats. Där träffas istället de med samma intressen. De som valt samma ämnen och inriktningar. De som kommer från samma sociala klass eller från en viss religiös inriktning.

Det system idag med fristående skolor med valfrihet som ledord gynnar de välutbildade och dem som har en god ekonomisk standard. Det bygger in ökade klasskillnader i systemet. Vi kräver en politik som inte delar upp folket i klasser, kön, etnicitet och sexualitet. Vi ska rymmas under ett tak och himmel, för att citera Lpo 94 där det står ”Skolan är en social och kulturell mötesplats som både har en möjlighet och ett ansvar för att stärka denna förmåga hos alla som arbetar där”.

fredag 9 februari 2007

Om Socialdemokraternas valanalys....

Delar av Socialdemokraternas valanalys har börjat att läcka. Det all nyhetsmedia verkar missa är att Socialdemokraterna gjorde ett historiskt val. Partiet har inte lyckats genomföra en sådan stor procentuell fördelning av andelen väljare någonsin förut.

Istället för den rådande mediabilden, skulle jag snarare beskriva valet som en stor moralisk seger. Partiet fick rätt, i efterhand.

Tyvärr sant i Vitryssland

I söndags eftermiddag utförde vitryska specialstyrkor en razzia mot ett sammanträde organiserat av ungdomsorganisa­tionen Malady Front i en privat lägenhet i Minsk, varpå ett 30-tal aktivister, däribland flera minderåriga och regionala repre­sen­tanter för organisationen, arresterades och fördes iväg till den lokala polisstationen. Parallellt gjordes även liknande tillslag hemma hos några av ledarna för Malady Front, som har sina rötter i den vitryska folkfronten, och redan för några år sedan blev av med sin registrering men ändå fortsatt att bedriva en ganska aktiv verksamhet bland vitryska ungdomar.

Malady Front ingår även i koalitionen för de demokratiska krafterna i Vitryssland. Enligt en tales­man var det organisationens centrala råd som i söndags hade samlats med representanter från hela landet i syfte att dra upp riktlin­jerna för ungdomsrörelsens politiska kampanjer under våren.

Det är viktigt att du som läser detta fortsätter att engagera dig för frihet och demokrati i Vitryssland. Du kan göra oerhört mycket. Du gör skillnad!

torsdag 8 februari 2007

Vad är sant, vem har sagt...

"I Sverige säger människor: USA ut ur Irak. Jag skulle hellre säga: USA in i Iran."

1. En liberal som fått alldeles för lite medialjus. Medialjuset sägs dessutom vara bra för hans hy.
X. George W. Bush, medioker president som gillar pang, pang.
2. Sveriges försvarsminister som inte gillar medialjuset på alla hans taxiresor

Sant om statyer

Arbetarekommuns möte tog även ställning kring huruvida partiet ställer sig till en nio meter hög Pinocchiostaty på Allégatan i Borås. Du kan läsa hos Solveig Kjörnsberg hur arbetarekommuns medlemsmöte resonerade.

Partiet har talat då är saken avgjord (i alla fall efter år 2010)!

Ojämlikhetens pris!

Igår hade vi arbetarekommuns möte. Ann-Marie Lindgren från arbetarrörelsens tankesmedja var där och gästade mötet. Hon höll ett anförande om ojämlikhetens pris. Hennes huvudtes var att ojämlikhet medför en rad kostnader för samhället som helhet även om kortsiktiga vinster kan uppnås.

Arbetarrörelsens tankesmedja har skrivit en rapport kring ojämlikhetens pris. Rapporten skrev under den gamla goda regeringen och den blir alltmer aktuell som går med den nya hårda högerregeringen.

Sedan 1990-talets början har tillfälliga anställningar ökat från 11-12% till 16-17 %. Ökningen av tillfälliga anställningar är inte jämt fördelad över befolkningen. Inom sektorerna service, hotell och restaurang samt vårdyrken och en del andra LO grupper är de tillfälliga anställningsformerna flest. Den tillfälliga anställningen har också till stor del skiftat form, innan var det ofta vikariat med bestämda tider och idag förekommer ofta ring och spring anställningar (timanställningar). De anställningarna innebär en oerhört stor osäkerhet och innebär att man jobbar utefter arbetsgivarens behov.

För ungdomar får det här särskilda konsekvenser, det blir svårt att skaffa sig ett eget hem, eftersom som många hyresvärdar kräver ett fast jobb för att hyra ut en lägenhet. Det finns också en inbyggd generationsojämlikhet i detta. Med det menas pensionen. 24 % inom LO har vart arbetslösa den senaste 5 årsperioden. Motsvarande siffra för tjänstemän är 11 %. Det innebär att många inom LO grupperna komer att få en lägre pension än andra grupper i samhället.

Det finns ett tydligt samband mellan teorierna kring ökad effektivitet och ohälsa, ekonomisk osäkerhet, ökade kostnader för förtidspensionerade och sjukskrivna. Vi har ett arbetsliv som ställer högra krav och sliter ner folk. Att lägga skulden på den enskilde blir orimligt. Sjuktalen och försämringarna inom arbetslivet överrensstämmer.

Ojämlikhetens pris är högt och utvecklingen med den nya högerregeringen är skrämmande. Högerns politik förstärker ojämlikheten. Subventionerna för hushållsnära tjänster hänger ihop med försämringarna i a-kassan. Detta för att tvinga folk att ta de här jobben. Vanliga människor ska inte få någon valmöjlighet. Det är som vanligt, högern är bara för valfrihet då det passar dem.

onsdag 7 februari 2007

Nu är det såhär...

...att det har varit en lång dag för en kommunalarbetare. Först jobb, därefter möte i 4 timmar på ett välbesökt (med välbesökt så menas inte välbesökt som typ då miljöpartiet har 15 medlemmar på ett möte och kallar det välbesökt. Utan här menas välbesökt i sossetermer) och intressant arbetarekommunmöte. Det kommer att komma en längre rapport om arbetarekommuns möte i morgon där vi diskuterade jämlikhet och ifall Socialdemokraterna i Borås är positivt eller negativt inställda till att låta en privat donator (läs gammal textilbaron) bygga en nio meter hög Pinocchiostaty i ena änden av allégatan.

I övrigt var vårt regionråd på plats på arbetarekommuns möte idag. Han rapporterade att han mådde nu bättre efter höstens sjukdom och har börjat äta bättre och motionera mer. Roland Andersson har dessutom gått ner tolv kilo, dock kan pravdadaily rapportera att han fortfarande är lika tung som politiker som förut. Det var kul att se Roland igen på arbetarekommuns möte, en alltid välkommen person.

tisdag 6 februari 2007

Valfrihet, nej tack!


Nästan som en parodi parollen "Det ska löna sig att arbeta" gick Folkpartiet ut med en presskonferens med slagordet "Det ska löna sig att plugga". Som precis mycket av högerns politik blickar inte Folkpartiets skolpolitik framåt utan tvärtom, bakåt.

Folkpartiets nya gymnasieskola kan delas upp i tre delar:
1. En teoretisk examen
2. En praktisk som ska utbilda till ett yrke
3. En lärlingsutbildning för elever som tröttnat

I ett samhälle där vi måste konkurrera med kunskap är det helt fel väg att gå. Ett val som man gör i tonåren måste man kunna få en möjlighet att göra om som vuxen. Samhället förändras ständigt därför ska vi ha gymnasieutbildningar som möjliggör studier vid en senare tillfälle. Utöver det här så skär högern ner i Komvux, vilket gör det ännu svårare att kunna välja om senare. Högern är bara för valfrihet då det passar.

Socialdemokraterna ville, med sin gymnasiereform som borgarna återkallade, att man skulle förstärka såväl de teoretiska som de praktiska programmen. Socialdemokraterna ville även ha en ny och modern lärlingsutbildning. Dessutom ville vi integrera kärnämnena i alla program. Detta skjuts nu på framtiden med den borgerliga regeringens förslag med återvändsgränder i gymnasieutbildningen

Folkpartiet förstärker genom sina förslag klassamhället. Om du kommer från arbetareklassen skall det nu bli ännu svårare att kunna lämna den. I högerns Sverige är samtliga klassresor inställda.

måndag 5 februari 2007

Solveig säger...

Nu har äntligen den samlade bloggvärlden fått en väntad förstärkning. Solveig Kjörnsberg (s) har börjat att blogga.

Solveig Kjörnsberg är mångårig partiarbetare och f.d. kommunalråd i Borås. Solveig är rikskändis bland annat för sitt stora miljöengagemang. I Borås har hon och partiet sedan länge representerat Borås stads enda gröna linje i kommunfullmäktige.

Det är sant att

...högerregeringen inte gillar statliga bolag. Därför tänker de sälja ut statliga bolag för 50 miljarder kronor per år (eller som borgarna föredrar att säga något under 4,5 miljarder euro). Statligt ägande är inget mål i sig, men är till gagn för svenska folket när god infrastruktur säkerställs och när ett långsiktigt ägande gör att Sverige har framgångsrika företag inom centrala områden.

Den första borgerliga utförsäljningslistan är känd: Nordea, TeliaSonera, SBAB, Vasakronan, OMX och Vin&Sprit. Regeringen Reinfeldt har deklarerat att alla statliga företag, utom möjligen Vattenfall och LKAB, kan komma att säljas under mandatperioden.

SSU Norrbotten körde under valrörelsen kampanjen "rör inte vår gruva". Nu vet jag inte om det var på grund av den här kampanjen som gjorde att varannan norrbotting röstade på s. Men troligen har Moderaterna och deras stödpartier lyssnat på den, annars hade väl LKAB också slagits ut på den hänsynslösa marknaden.

Det är fel att sälja ut statliga bolag bara för utförsäljandets skull. Speciellt när bolagen är till gagn för det allmänna intresset. Hur ska vi göra med de utsålda bolagen sen? Investeringsfonder för att köpa upp dem?

söndag 4 februari 2007

Dagens kulturinslag

Igår såg jag filmen Führens elit som handlade om elever på Napolaskolor i tredje riket. Filmens huvudperson är Fredrich Weimer som rymmer till en Napolaskola mot sina föräldrars vilja. Führens elit tar upp och vinklar en rad moraliska frågor på ett mycket intressant sätt.

Filmen lyckas ta fram en otrolig avsmak för nazismen och visar på varje individs ansvar under ett totalitärt styre. Den rekommenderas varmt till den som vill ha en ganska otrevlig filmkväll.

Under Hitlers tid som diktator grundade man ett fyrtiotal specialskolor, Napola, där de bästa av de ariska unga männen skulle utbildas. Deras framtid skulle vara lysande med chefsposter som belöning då världen var erövrad av Tredje Riket.

Extra tråkigt är det att främlingsfientliga partier fått fotfäste i delar av vårt land bara 60 år efter fascismens fall. Det enda vi lär oss av historien är att vi inte lär oss något.

är det sant att..

...folk gillar trängsel? För varför skulle annars de tre storstadsregionerna växa med 65 505 personer i fjol. Sloganen Hela Sverige ska leva är väl använd, nästan så använd att den behöver repareras på grund av slitage.

En av framtidens utmaningar ligger för kommuner utanför storstadsregionerna att kunna upprätthålla en god service och utbud för invånare som blir äldre medans man tappar i antalet ungdomar.

Därför är det bra med en fördelning över hela riket som fördelar resurser från rika kommuner till de som har det sämre ställt. Ni vet, Robin Hood politik. Reinfeldt kommer nog få en match från de borgerligt styrda kommunerna omkring Stockholm som säkerligen hellre behåller pengarna själva.

är det sant att...

...folk gillar trängsel? För varför skulle annars de tre storstadsregionerna växa med 65 505 personer i fjol. Sloganen Hela Sverige ska leva är väl använd, nästan så använd att den behöver repareras på grund av slitage.

En av framtidens utmaningar ligger för kommuner utanför storstadsregionerna att kunna upprätthålla en god service och utbud för invånare som blir äldre medans man tappar i antalet ungdomar.

Därför är det bra med en fördelning över hela riket som fördelar resurser från rika kommuner till de som har det sämre ställt. Ni vet, Robin Hood politik. Reinfeldt kommer nog få en match från de borgerligt styrda kommunerna omkring Stockholm som säkerligen hellre behåller pengarna själva.

Min sanna åsikt om fristående skolor

Det goda hemmet känner ingen skillnad mellan privilegierade och tillbakasatta, sa Per Albin Hansson. Därför har det alltid varit en grundpelare i klassisk socialdemokratisk politik att värna om en gemensam sammanhållen skola. Därför har Socialdemokraterna alltid satsat mycket resurser och fortsätter att satsa mycket resurser på skolan. För genom en aktiv utbildningspolitik kan vi minska klyftorna och öka jämlikheten.

Högern i Sverige debatterar ofta engagerat för den skolan. Det behövs engagemang för skolan, det är något positivt. Men högern engagerar sig dessvärre nästan enbart bara för de privata fristående skolorna, det är märkligt eftersom de absolut flesta eleverna går i den gemensamma skolan. Eller så debatterar de om att införa kaserngården på skolgården. Ibland då man hör Jan Björklund (fp) tror man att det är kompanier han pratar om och inte årskullar. Ett av de viktigaste medlen för att nå målet om allas lika värde är att satsa på den gemensamma sammanhållna skolan. Vi socialdemokrater anser att den gemensamma skolan är den bästa mötesplatsen för människor med olika bakgrunder. Det parallella system med fristående privata skolor som vuxit fram driver utvecklingen i helt motsatt riktning. Därför är det viktigt att värna om en god gemensam skola för demokratins skull. Ett av de viktigaste medlen för att nå målet om allas lika värde är att satsa på den gemensamma sammanhållna skolan.

Idag ser vi tendenser till allt fler fristående privata skolor i Sverige, det är en politik som främjas av marknadskrafterna och högern i landet. Därmed ställer man upp på ett uppdelat samhälle där vi strider mot varandra istället för tillsammans. När de arbetar för en alltmer uppdelad skola accepterar de långsiktiga resultat vilka innebär sociala klyftor, orättvisor, rika och fattiga.

Vi ställer inte upp på det, vi vill istället jobba emot det och därför vill vi ha öppna och vidsynta gemensamma skolor.Flera fristående privata skolor drivs idag som aktiebolag. Vi socialdemokrater anser att vinstintressen i skolan står i rak motsats till det pedagogiska uppdrag skolan har. Marknadens logik på skolans område innebär att stöta bort kostsamma elever och attrahera de resursstarka som passar in. Oftast är det så, finns undantag. Med vår socialdemokratiska politik är elever just elever och inte kunder. Företag får gärna konkurrera med varandra. Det är dock inte rimligt att vi använder våra allmänna resurser för bolagsvinster Låt oss använda våra gemensamma resurser till att utveckla våra gemensamma skolor. SSU fick igenom på partikongressen i höstas genom just det här, att vi inte ska tillåta skolor som drivs med vinstintresse. De intryck som präglar en människa under barn- och ungdomsåren påverkar resten av livet. Olikheterna och de möten som sker utgör styrkan. Fristående privata skolor utgör oftast dess motsats. Där träffas istället de med samma intressen. De som valt samma ämnen och inriktningar. De som kommer från samma sociala klass eller från en viss religiös inriktning.

Det system idag med fristående skolor med valfrihet som ledord gynnar de välutbildade och dem som har en god ekonomisk standard. Det bygger in ökade klasskillnader i systemet. Vi kräver en politik som inte delar upp folket i klasser, kön, etnicitet och sexualitet. Vi ska rymmas under ett tak och himmel, för att citera Lpo 94 där det står ”Skolan är en social och kulturell mötesplats som både har en möjlighet och ett ansvar för att stärka denna förmåga hos alla som arbetar där”.

Sant om skolan

Det goda hemmet känner ingen skillnad mellan privilegierade och tillbakasatta, sa Per Albin Hansson. Därför har det alltid varit en grundpelare i klassisk socialdemokratisk politik att värna om en gemensam sammanhållen skola. Därför har Socialdemokraterna alltid satsat mycket resurser och fortsätter att satsa mycket resurser på skolan. För genom en aktiv utbildningspolitik kan vi minska klyftorna och öka jämlikheten.

Högern i Sverige debatterar ofta engagerat för den skolan. Det behövs engagemang för skolan, det är något positivt. Men högern engagerar sig dessvärre nästan enbart bara för de privata fristående skolorna, det är märkligt eftersom de absolut flesta eleverna går i den gemensamma skolan. Eller så debatterar de om att införa kaserngården på skolgården. Ibland då man hör Jan Björklund (fp) tror man att det är kompanier han pratar om och inte årskullar. Ett av de viktigaste medlen för att nå målet om allas lika värde är att satsa på den gemensamma sammanhållna skolan. Vi socialdemokrater anser att den gemensamma skolan är den bästa mötesplatsen för människor med olika bakgrunder. Det parallella system med fristående privata skolor som vuxit fram driver utvecklingen i helt motsatt riktning. Därför är det viktigt att värna om en god gemensam skola för demokratins skull.

Ett av de viktigaste medlen för att nå målet om allas lika värde är att satsa på den gemensamma sammanhållna skolan.Idag ser vi tendenser till allt fler fristående privata skolor i Sverige, det är en politik som främjas av marknadskrafterna och högern i landet. Därmed ställer man upp på ett uppdelat samhälle där vi strider mot varandra istället för tillsammans. När de arbetar för en alltmer uppdelad skola accepterar de långsiktiga resultat vilka innebär sociala klyftor, orättvisor, rika och fattiga. Vi ställer inte upp på det, vi vill istället jobba emot det och därför vill vi ha öppna och vidsynta gemensamma skolor.Flera fristående privata skolor drivs idag som aktiebolag. Vi socialdemokrater anser att vinstintressen i skolan står i rak motsats till det pedagogiska uppdrag skolan har. Marknadens logik på skolans område innebär att stöta bort kostsamma elever och attrahera de resursstarka som passar in.

Oftast är det så, finns undantag. Med vår socialdemokratiska politik är elever just elever och inte kunder. Företag får gärna konkurrera med varandra. Det är dock inte rimligt att vi använder våra allmänna resurser för bolagsvinster Låt oss använda våra gemensamma resurser till att utveckla våra gemensamma skolor. SSU fick igenom på partikongressen i höstas genom just det här, att vi inte ska tillåta skolor som drivs med vinstintresse.De intryck som präglar en människa under barn- och ungdomsåren påverkar resten av livet.

Olikheterna och de möten som sker utgör styrkan. Fristående privata skolor utgör oftast dess motsats. Där träffas istället de med samma intressen. De som valt samma ämnen och inriktningar. De som kommer från samma sociala klass eller från en viss religiös inriktning.Det system idag med fristående skolor med valfrihet som ledord gynnar de välutbildade och dem som har en god ekonomisk standard. Det bygger in ökade klasskillnader i systemet. Vi kräver en politik som inte delar upp folket i klasser, kön, etnicitet och sexualitet. Vi ska rymmas under ett tak och himmel, för att citera Lpo 94 där det står ”Skolan är en social och kulturell mötesplats som både har en möjlighet och ett ansvar för att stärka denna förmåga hos alla som arbetar där”.

Sant om skolan

Det goda hemmet känner ingen skillnad mellan privilegierade och tillbakasatta, sa Per Albin Hansson. Därför har det alltid varit en grundpelare i klassisk socialdemokratisk politik att värna om en gemensam sammanhållen skola. Därför har Socialdemokraterna alltid satsat mycket resurser och fortsätter att satsa mycket resurser på skolan. För genom en aktiv utbildningspolitik kan vi minska klyftorna och öka jämlikheten.

Högern i Sverige debatterar ofta engagerat för den skolan. Det behövs engagemang för skolan, det är något positivt. Men högern engagerar sig dessvärre nästan enbart bara för de privata fristående skolorna, det är märkligt eftersom de absolut flesta eleverna går i den gemensamma skolan. Eller så debatterar de om att införa kaserngården på skolgården. Ibland då man hör Jan Björklund (fp) tror man att det är kompanier han pratar om och inte årskullar.

Ett av de viktigaste medlen för att nå målet om allas lika värde är att satsa på den gemensamma sammanhållna skolan. Vi socialdemokrater anser att den gemensamma skolan är den bästa mötesplatsen för människor med olika bakgrunder. Det parallella system med fristående privata skolor som vuxit fram driver utvecklingen i helt motsatt riktning. Därför är det viktigt att värna om en god gemensam skola för demokratins skull. Ett av de viktigaste medlen för att nå målet om allas lika värde är att satsa på den gemensamma sammanhållna skolan.Idag ser vi tendenser till allt fler fristående privata skolor i Sverige, det är en politik som främjas av marknadskrafterna och högern i landet.

Därmed ställer man upp på ett uppdelat samhälle där vi strider mot varandra istället för tillsammans. När de arbetar för en alltmer uppdelad skola accepterar de långsiktiga resultat vilka innebär sociala klyftor, orättvisor, rika och fattiga. Vi ställer inte upp på det, vi vill istället jobba emot det och därför vill vi ha öppna och vidsynta gemensamma skolor.Flera fristående privata skolor drivs idag som aktiebolag. Vi socialdemokrater anser att vinstintressen i skolan står i rak motsats till det pedagogiska uppdrag skolan har. Marknadens logik på skolans område innebär att stöta bort kostsamma elever och attrahera de resursstarka som passar in.

Oftast är det så, finns undantag. Med vår socialdemokratiska politik är elever just elever och inte kunder. Företag får gärna konkurrera med varandra. Det är dock inte rimligt att vi använder våra allmänna resurser för bolagsvinster Låt oss använda våra gemensamma resurser till att utveckla våra gemensamma skolor. SSU fick igenom på partikongressen i höstas genom just det här, att vi inte ska tillåta skolor som drivs med vinstintresse.De intryck som präglar en människa under barn- och ungdomsåren påverkar resten av livet.

Olikheterna och de möten som sker utgör styrkan. Fristående privata skolor utgör oftast dess motsats. Där träffas istället de med samma intressen. De som valt samma ämnen och inriktningar. De som kommer från samma sociala klass eller från en viss religiös inriktning.Det system idag med fristående skolor med valfrihet som ledord gynnar de välutbildade och dem som har en god ekonomisk standard. Det bygger in ökade klasskillnader i systemet. Vi kräver en politik som inte delar upp folket i klasser, kön, etnicitet och sexualitet. Vi ska rymmas under ett tak och himmel, för att citera Lpo 94 där det står ”Skolan är en social och kulturell mötesplats som både har en möjlighet och ett ansvar för att stärka denna förmåga hos alla som arbetar där”.

Sant om skolan

Det goda hemmet känner ingen skillnad mellan privilegierade och tillbakasatta, sa Per Albin Hansson. Därför har det alltid varit en grundpelare i klassisk socialdemokratisk politik att värna om en gemensam sammanhållen skola. Därför har Socialdemokraterna alltid satsat mycket resurser och fortsätter att satsa mycket resurser på skolan.

För genom en aktiv utbildningspolitik kan vi minska klyftorna och öka jämlikheten. Högern i Sverige debatterar ofta engagerat för den skolan. Det behövs engagemang för skolan, det är något positivt. Men högern engagerar sig dessvärre nästan enbart bara för de privata fristående skolorna, det är märkligt eftersom de absolut flesta eleverna går i den gemensamma skolan. Eller så debatterar de om att införa kaserngården på skolgården. Ibland då man hör Jan Björklund (fp) tror man att det är kompanier han pratar om och inte årskullar.

Ett av de viktigaste medlen för att nå målet om allas lika värde är att satsa på den gemensamma sammanhållna skolan. Vi socialdemokrater anser att den gemensamma skolan är den bästa mötesplatsen för människor med olika bakgrunder. Det parallella system med fristående privata skolor som vuxit fram driver utvecklingen i helt motsatt riktning. Därför är det viktigt att värna om en god gemensam skola för demokratins skull.

Ett av de viktigaste medlen för att nå målet om allas lika värde är att satsa på den gemensamma sammanhållna skolan.Idag ser vi tendenser till allt fler fristående privata skolor i Sverige, det är en politik som främjas av marknadskrafterna och högern i landet. Därmed ställer man upp på ett uppdelat samhälle där vi strider mot varandra istället för tillsammans. När de arbetar för en alltmer uppdelad skola accepterar de långsiktiga resultat vilka innebär sociala klyftor, orättvisor, rika och fattiga.

Vi ställer inte upp på det, vi vill istället jobba emot det och därför vill vi ha öppna och vidsynta gemensamma skolor.Flera fristående privata skolor drivs idag som aktiebolag. Vi socialdemokrater anser att vinstintressen i skolan står i rak motsats till det pedagogiska uppdrag skolan har. Marknadens logik på skolans område innebär att stöta bort kostsamma elever och attrahera de resursstarka som passar in. Oftast är det så, finns undantag. Med vår socialdemokratiska politik är elever just elever och inte kunder. Företag får gärna konkurrera med varandra. Det är dock inte rimligt att vi använder våra allmänna resurser för bolagsvinster Låt oss använda våra gemensamma resurser till att utveckla våra gemensamma skolor.

SSU fick igenom på partikongressen i höstas genom just det här, att vi inte ska tillåta skolor som drivs med vinstintresse.De intryck som präglar en människa under barn- och ungdomsåren påverkar resten av livet. Olikheterna och de möten som sker utgör styrkan. Fristående privata skolor utgör oftast dess motsats. Där träffas istället de med samma intressen. De som valt samma ämnen och inriktningar. De som kommer från samma sociala klass eller från en viss religiös inriktning.Det system idag med fristående skolor med valfrihet som ledord gynnar de välutbildade och dem som har en god ekonomisk standard. Det bygger in ökade klasskillnader i systemet. Vi kräver en politik som inte delar upp folket i klasser, kön, etnicitet och sexualitet. Vi ska rymmas under ett tak och himmel, för att citera Lpo 94 där det står ”Skolan är en social och kulturell mötesplats som både har en möjlighet och ett ansvar för att stärka denna förmåga hos alla som arbetar där”.

Det är sant att sånt här är poppis

Cred till Livhusar Lilja

Det är sant att Palme sa

Idéerna är döda säger somliga. Ungdomen går till dukat bord säger andra, till ett samhälle som byggts färdigt. Vårt svar är: vi står ännu bara i begynnelsen. Den demokratiska socialismen har aldrig tett sig mera nödvändig, aldrig haft större uppgifter än i den framväxande solidaritetens värld. Kampen för idéerna måste för dagens unga socialister te sig mera lockande och tjusande än någonsin. Å ena sidan känner vi problemens svårighet, å andra sidan är vi medvetna om våra möjligheter. Vi går mot framtiden med kunskapen som instrument och övertygelsen som drivkraft. Och uppgiften kan aldrig bli för stor. Ty politik, kamrater, det är att vilja något.

Olof Palme, 1964 på SSUs kongress.

Sant om sannolikhetslära om Kärnkraft

Är det sannolikt att ett kärnkraftverk kan explodera?

Igår åkte jag förbi Ringhals. Var nere i Falkenberg på ett möte med SSU Halland. Jag är emot kärnkraftsverk, men jag förstår verkligen inte, om man måste bygga ett kärnkraftverk varför bygga det vid en så vacker plats? Likadant är det med Barsebäck. Väldigt fin plats.

Nu har jag aldrig fått tillfälle att besöka Östhammar men där ligger Forsmark och jag vet inget om hur vacker den platsen är men deras moderate kommunalråd Söderblom gjorde Östhammar rikskänt efter sina uttalanden om de senaste händelserna på Forsmark. Söderblom (m) sa att det var fel att rapporter kom ut till allmänheten eftersom detta skulle kunna skapa kaos.

För övrigt är Söderblom ordförande i den lokala säkerhetsnämnden. Tyvärr finns det en ny entusiasm för kärnkraft. I Finland bygger man ny reaktor och har planer på en till, Tony Blair har hyllat kärnkraften som energikälla. Samtidigt som det här pågår utomlands pratar centerpartisterna på om kärnkraft som om de hade alla världens utsläppsrättigheter. Däremot är det svårt att veta vad de vill, avveckla eller utveckla? Eller ja just det, inte göra någonting till år 2010.

Ni som var med och röstade den där gången om kärnkraftens vara eller inte, hur går det med uppföljningen?

fredag 2 februari 2007

Krigsdagboken....

....lirarna i Svensk-finska lutherska kyrkan har även en krigsdagbok. Den finns att läsa här. Krigsdagboken är skriven av en svensk frivilligesoldat i Israels armé. Bland annat så har han träffat på en svensk fredsaktivist och skriver såhär:

"Under eftermiddagen kom det fram en ung kille till vår postering. Jag såg direkt att den spenslige pojken var svensk, eller åtminstone nordisk. Han skakade min hand och förklarade att han och hans flickvän rest till Israel för att verka som mänsklig sköldar. Jag satte mig ned och samtalade ett slag med pojken, om vikten att han gifter sig med sin flickvän för att inte leva synd i allmänhet, men varför det är angeläget att slå ner den palestinska infitadan i synnerhet. Varför pojken, som visade sig höra hemma i Örebro, hade åkt ned för att offra liv och lem bara för att försvara det onda kunde jag trots hans förvirrade förklaringsförsök inte förstå.

Min fråga om hur det kom sig att alla vänsterorienterade fredsivrare är så vansinnigt bleka, undernärda och acne-angripna, tog den unge mannen som en förolämpning, vilket det inte var menat som. Jag sökte ju endast en biologisk förklaring. Efter en tid smög det sig dock in lite förtrolighet mellan oss och pojken frångick sin tidigare kategoriska vägran att avslöja sitt för- och efternamn. " Du kan läsa mer berättelser från krigsdagboken.

Nu är det som så att alla åker juh inte ner och strider i Israels armé. Utan vissa andra skickar pengar till Israels armé mitt under brinnande krig. Jag saknar verkligen traktorcentern och ogillar starkt stureplanscentern. Vill bara tydliggöra att personligen anser jag att det är dags att sluta vara för Israel eller för Palestina. Det är hög tid att vara för fred!

Om du inte har gjort testet för att se om du är en sann kristen så hittar du det testet längre ner i bloggen.

Det är sant att...

....orden från högkvaretet i Södra Älvsborg åtlyds. Vårt SSU distrikt skall bli de mest framgångsrika bland bloggarna. Nu har även Jonas Ryberg rättat in sig i ledet och skapat en blogg i socialismens namn.

För övrigt vill jag påpeka en sak om partilinjen. Personligen har jag aldrig vacklat från partilinjen utan alltid vacklat med partilinjen.

Desto högre, desto blåare

Det verkar som att regeringen tycker om att befinna sig uppe i det blå. Idag är det finansministern som låter planen landa nära hans hem.

Dock är alla klassresor inställda i det borgerliga Sverige.

torsdag 1 februari 2007

är du en sann kristen?

Om du är en sann kristen kan du pröva här. Men jag tycker inte rikigt att det är sant. 

Det är sant att...

...högerregeringen befinner sig mycket mer uppe i det blå än den förra socialdemokratiska regeringen.

Det är sant att kärnfamiljens beskyddare

Berlusconi tvingas att be om ursäkt, inte för sin politik, utan till sin fru för att ha kränkt henne offentligt i en tv debatt. Eller som SVT text teve beskriver det "orsaken är dennes uppskattade ord och inviter till två yngre kvinnor". Veronica Lario, Berlusconis fru, har tidigare krävt en ursäkt av honom privat men då gubben vägrat skrev hon ett brev till nyhetsbyrån Ansa och krävde en ursäkt. Vilket hon nu fick.

YEAH det är sant, den är här

Nu har den äntligen kommit. Valmaskinen som ska hjälpa dig att rösta i finska parlamentsvalet. Den är på svenska.

Jag stämde överrens med 92% med Juha Beurling från socialdemokraterna. En grön socialdemokrat som varken accepterar privatiseringar eller NATO och vill fortsätta byggandet av det ekologiska Finland.